Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení stability kosmetických disperzí pomocí odstředivého analyzátoru
Procházková, Michaela ; Krouská, Jitka (oponent) ; Pekař, Miloslav (vedoucí práce)
V této bakalářské práci byla hodnocena stabilita laboratorně vytvořených kosmetických emulzí z běžně dostupných surovin, a byla srovnávána se stabilitou komerčních tělových mlék. Teoretická část práce je zaměřena na popis kosmetických emulzí a metody hodnocení jejich stability. Experimentální část práce se na začátku zaměřuje na přípravu emulzí. Následně byl na porovnání jejich stabilit s komerčně dostupnými emulzemi použit odstředivý analyzátor LUMiSizer. Testováním za pomocí tohoto analyzátoru bylo zjištěno, že komerční vzorky a dva laboratorně připravené vzorky nejevily žádné známky nestability.
Charakterizace kosmetických disperzí odstředivým analyzátorem
Tumová, Šárka ; Bokrová, Jitka (oponent) ; Doskočil, Leoš (vedoucí práce)
Kosmetické přípravky jsou v dnešní době hojně využívané. Nejčastěji se setkáváme s emulzními produkty, které mohou podléhat procesům vedoucím ke snížení fyzikální stability. Výsledkem je mimo jiné zkrácení doby použitelnosti přípravku či snížení jeho účinnosti. V kosmetické praxi jsou tedy prováděny testy, pomocí nichž se sleduje fyzikální stabilita produktů. Testů je několik druhů a provádí se za různých podmínek. Tato bakalářská práce je zaměřena na sledování fyzikální stability vzorků kosmetických produktů pomocí analytické odstředivky LUMiSizer a pomocí běžně prováděných postupů v kosmetickém průmyslu nebo výzkumu. Cílem je porovnat jednotlivé výsledky a ověřit vhodnost využití přístroje LUMiSizer pro zrychlené stanovení fyzikální stability kosmetických produktů. Pomocí přístroje LUMiSizer byla sledována stabilita vzorků v čase a vliv teploty na stabilitu vzorků. Dále byly provedeny cykly zmrazení-tání a byla aplikována konvenční metoda hodnocení stability. V rámci práce byla také zjišťována účinnost testu stability dle literatury. Přestože výsledky získané pomocí přístroje LUMiSizer plně neodpovídají výsledkům konvenční metody, byl přístroj na základě výsledků dalších provedených experimentů a informací získaných od výrobců používaných vzorků hodnocen jako vhodný nástroj pro posouzení stability vzorků. Přesto se pro přesnější hodnocení stability vzorků doporučuje aplikovat i další metody.
The preparation of stable nature BB creams and determination of its properties
Marčanová, Milada ; Sovová, Šárka (oponent) ; Hurčíková, Andrea (vedoucí práce)
The aim of this diploma thesis was create a natural BB cream that, in addition to sufficient hydration, would protect the skin from sunlight, unify its colour tone and at the same time sufficiently cover any imperfections. After proposition a suitable recipe, it was necessary to determine the stability of the prepared BB creams. The stability was evaluated by comparing the results from the dispersion analyser LUMiSizer at various temperatures and current load tests in an oven. The pseudoplastic properties were confirmed by the rheology characterization of the flow properties, which makes the BB cream a continuous layer on the skin after it is spread. In order to protect against sunlight, it was necessary to determine the SPF and measure the colour shades of the prepared BB creams for comparison with commercially available preparations.
Vliv doby míchání na stabilitu krémů
Grujić, Ksenija ; Sovová, Šárka (oponent) ; Hurčíková, Andrea (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je založena na studiu vlivu doby míchaní a počtu otáček za minutu při připravování BB krémů. Literární rešerše této práce je zpracována na základě získaných informací o daném tématu. V této části práce jsou popsány základní pojmy a problematika tykající se disperzních soustav, emulzí, způsobů míchání a kosmetických přípravků. První segment experimentální části je založen na samotné přípravě BB krémů. Byl otestován vliv doby a rychlosti míchaní na stabilitu připravených vzorků. Stabilita vzorků byla otestována na analytické odstředivce LUMiSizer. Získaná data byla porovnána a zpracována.
Studium vlivu přídavku liposomů na dlouhodobou stabilitu a vlastnosti pleťového krému
Müllerová, Kristýna ; Pekař, Miloslav (oponent) ; Enev, Vojtěch (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce bylo navrhnout složení a následně připravit nativní pleťový krém a pleťové krémy obohacené o liposomální částice s enkapsulovaným vitamínem E. Po přípravě pleťových krémů byla studována jejich stabilita a reologické vlastnosti v daných časových intervalech během skladování po dobu 12 týdnů. Stabilita připravených vzorků byla stanovena pomocí analytické odstředivky LUMiSizer s technologií STEP-Technology. Z reologických vlastností byly sledovány změny míry regenerace struktury přípravků, dále pak změny nulové a nekonečné viskozity, které lze prezentovat jako změny viskozity během skladování produktu a změny viskozity během aplikaci a roztírání na pokožce. Všechny stabilitní a reologické testy byly prováděny pro teplotu 25 °C, která odpovídala i teplotě skladování, a pro teplotu 37 °C, která přibližně odpovídá teplotě lidského těla. Dle výsledků nejvyšší stabilitu vykazoval vzorek bez přídavku liposomů a nejlepší roztíratelnost vykazoval pleťový krém s přídavkem 10 hm.% liposomů při stáří 1 týden od přípravy. Dále byla provedena charakterizace liposomálních částic. Na závěr práce byla provedena senzorická analýza, kde hodnotitelé porovnávali čerstvý nativní pleťový krém, nativní pleťový krém při stáří 12 týdnů, čerstvý pleťový krém s nejvyšším obsahem liposomů a pleťový krém s nejvyšším obsahem liposomálních částic při stáří 12 týdnů.
The preparation of stable nature BB creams and determination of its properties
Marčanová, Milada ; Sovová, Šárka (oponent) ; Hurčíková, Andrea (vedoucí práce)
The aim of this diploma thesis was create a natural BB cream that, in addition to sufficient hydration, would protect the skin from sunlight, unify its colour tone and at the same time sufficiently cover any imperfections. After proposition a suitable recipe, it was necessary to determine the stability of the prepared BB creams. The stability was evaluated by comparing the results from the dispersion analyser LUMiSizer at various temperatures and current load tests in an oven. The pseudoplastic properties were confirmed by the rheology characterization of the flow properties, which makes the BB cream a continuous layer on the skin after it is spread. In order to protect against sunlight, it was necessary to determine the SPF and measure the colour shades of the prepared BB creams for comparison with commercially available preparations.
Vliv doby míchání na stabilitu krémů
Grujić, Ksenija ; Sovová, Šárka (oponent) ; Hurčíková, Andrea (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je založena na studiu vlivu doby míchaní a počtu otáček za minutu při připravování BB krémů. Literární rešerše této práce je zpracována na základě získaných informací o daném tématu. V této části práce jsou popsány základní pojmy a problematika tykající se disperzních soustav, emulzí, způsobů míchání a kosmetických přípravků. První segment experimentální části je založen na samotné přípravě BB krémů. Byl otestován vliv doby a rychlosti míchaní na stabilitu připravených vzorků. Stabilita vzorků byla otestována na analytické odstředivce LUMiSizer. Získaná data byla porovnána a zpracována.
Hodnocení stability kosmetických disperzí pomocí odstředivého analyzátoru
Procházková, Michaela ; Krouská, Jitka (oponent) ; Pekař, Miloslav (vedoucí práce)
V této bakalářské práci byla hodnocena stabilita laboratorně vytvořených kosmetických emulzí z běžně dostupných surovin, a byla srovnávána se stabilitou komerčních tělových mlék. Teoretická část práce je zaměřena na popis kosmetických emulzí a metody hodnocení jejich stability. Experimentální část práce se na začátku zaměřuje na přípravu emulzí. Následně byl na porovnání jejich stabilit s komerčně dostupnými emulzemi použit odstředivý analyzátor LUMiSizer. Testováním za pomocí tohoto analyzátoru bylo zjištěno, že komerční vzorky a dva laboratorně připravené vzorky nejevily žádné známky nestability.
Charakterizace kosmetických disperzí odstředivým analyzátorem
Tumová, Šárka ; Bokrová, Jitka (oponent) ; Doskočil, Leoš (vedoucí práce)
Kosmetické přípravky jsou v dnešní době hojně využívané. Nejčastěji se setkáváme s emulzními produkty, které mohou podléhat procesům vedoucím ke snížení fyzikální stability. Výsledkem je mimo jiné zkrácení doby použitelnosti přípravku či snížení jeho účinnosti. V kosmetické praxi jsou tedy prováděny testy, pomocí nichž se sleduje fyzikální stabilita produktů. Testů je několik druhů a provádí se za různých podmínek. Tato bakalářská práce je zaměřena na sledování fyzikální stability vzorků kosmetických produktů pomocí analytické odstředivky LUMiSizer a pomocí běžně prováděných postupů v kosmetickém průmyslu nebo výzkumu. Cílem je porovnat jednotlivé výsledky a ověřit vhodnost využití přístroje LUMiSizer pro zrychlené stanovení fyzikální stability kosmetických produktů. Pomocí přístroje LUMiSizer byla sledována stabilita vzorků v čase a vliv teploty na stabilitu vzorků. Dále byly provedeny cykly zmrazení-tání a byla aplikována konvenční metoda hodnocení stability. V rámci práce byla také zjišťována účinnost testu stability dle literatury. Přestože výsledky získané pomocí přístroje LUMiSizer plně neodpovídají výsledkům konvenční metody, byl přístroj na základě výsledků dalších provedených experimentů a informací získaných od výrobců používaných vzorků hodnocen jako vhodný nástroj pro posouzení stability vzorků. Přesto se pro přesnější hodnocení stability vzorků doporučuje aplikovat i další metody.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.